HET GROOTSTE ORGAAN WAT U BEZIT

HUID

Huidveroudering

Een van de gevolgen van het ouder worden, is dat de huid zijn elasticiteit verlies en dunner wordt, er ontstaan er rimpels en plooien en textuurveranderingen. Tevens kunnen er huidverkleuringen zoals pigmentvlekken, ongelijkmatige pigmentatie en roodheid, ontstaan.

UV-Stralen: Photo-aging

Huidverandering door (overmatige) blootstelling aan zonlicht wordt ook wel ‘photo-aging’ genoemd. Zelfs enkele minuten blootstelling aan de zon, dagelijks, kan merkbare huidveranderingen veroorzaken. Een huid die veelvuldig aan de zon werd blootgesteld, vertoont de volgende kenmerken: zowel fijne als diepe rimpels en groeven, een ruw oppervlak, een slappe lederachtige textuur met geelbruine kleur, een doffe teint met onregelmatige pigmentatie en uitgezette bloedvaatjes. Men schat dat 90 procent van de als cosmetisch storend ervaren veranderingen aan de verouderde huid wordt veroorzaakt door expositie aan zonlicht.

UV-straling kan via verschillende mechanismen schade aanrichten in de huid. UVA en UVB stralen veroorzaken directe en indirecte DNA-schade,  bijvoorbeeld door een toegenomen vorming van oxidatieve stress. Tijdens de veroudering nemen daarbij de DNA-herstelmechanismen en het herstellend vermogen van de huid af, waardoor opgelopen schade minder goed gerepareerd kan worden. Sommige van deze DNA-beschadigingen kunnen leiden tot huidkanker. Daarom is het belangrijk u goed te beschermen tegen blootstelling aan zonlicht, en met name UVA en UVB stralen. 

De veroudering van de huid kan ontstaan door omgevingsfactoren, wat extrinsieke invloeden zijn, ofwel door genetische factoren, wat intrinsieke invloeden zijn. Meestal is er sprake van een combinatie van deze twee, waardoor er een vroegtijdige veroudering plaatsvindt.

Intrinsieke veroudering

Deze intrinsieke veroudering onstaat onder invloed van genetische en hormonale factoren. Ongeveer vanaf de leeftijd van 25 jaar start dit natuurlijk verouderingsproces. De huid produceert minder collageen, elastine en hyaluronzuur, en hierdoor verliest de huidstructuur zijn stevige gevoel. De huis is minder veerkrachtig en vormt sneller rimpels.

Extrinsieke veroudering

Omgevingsfactoren vormen de extrinsieke huidveroudering. De blootstelling aan ultraviolet (UV) licht van zonnestralen is de duidelijk de belangrijkste factor. Met name de UVA en UVB stralen zorgen voor directe en indirecte DNA schade. Andere factoren die deze extrinsieke huidveroudering tot gevolg kunnen hebben zijn onder andere roken, luchtvervuiling en levensstijl (ongezonde voeding, weinig lichaamsbeweging, stress, slaapdeprivatie).

Hoe kunt u deze huidveroudering behandelen?

De ouder wordende huid kenmerkt zich door verschillende statische en dynamsiche rimpels, volumeverlies, photo-aging (pigmentatie-stoornissen, ouderdomsvlekjes), textuurveranderingen, huidverslapping.

De klassieke jeugdige V-vorm van het gelaat, veranderd langzaam in een oudere A-vorm.

Behandeling van huidveroudering is vaak een meervoudige aanpak. Rimpels kunnen worden behandeld met spierverslappers, het volumeverlies kan worden gecorrigeerd met fillers (welke de diepe rimpels ook kunnen opvullen). Om de huidtextuur en pigmentatie te verbeteren is behandeling met de juiste huidproducten aangewezen. Welke producten u juist nodig hebt voor u gelaat, bepalen we tijdens een consultatie. Als Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg hebben we natuurlijk ook het grote voordeel van de chirurgische behandelingen tot de opties te rekenen, denk hier aan ooglidcorrecties, facelifts, neklifts etc..